Véletlen cikk


 


Béres Szőlőbirtok és Pincészet

 

 
Alapadatok
 

 
Cím: Erdőbénye 3932 Erdőbénye, Lőcse-dűlő, hrsz.: 085/18
 
Telefon: +3647536000
 
Nyitvatartás:

Egész évben várjuk vendégeinket. Kérjük, hogy érkezésükről előre értesítsenek bennünket!

Bejelentkezés:

Bartha Róbert
+36 20 499 0758 
vinoteka@beres.hu


Főborász: Jarecsni János

 
Weboldal: http://www.beresbor.hu/
 
Facebook: https://www.facebook.com/beresbor
 
Instagram: https://www.instagram.com/beresszolobirtok/
 
Email: info@beresbor.hu
 
  
Részletes leírás
 
 

A szőlőskert teljes területe 45 hektár, mely a Tolcsva-Peres hegy délnyugati lejtőin, a Felhegy-Zsákos hegy déli lejtőin és az ezeket összekötő Diókút völgyben telepített szőlőkből áll. Az ültetvényeken kívül birtokunkhoz tartozik még fél hektár 2006-ban telepített szilvaültetvény (Besztercei fajta), valamint további 47,5 hektár erdős-mezős terület, melynek egy része még szőlőtelepítésre alkalmas.
A Béres Szőlőbirtok olyan hagyományosan ismert és elismert dűlőket zár határai közé, mint az Omlás, a Diókút vagy a Lőcse-dűlő. Ez utóbbi nevét Lőcse felvidéki szabad királyi városról kapta, mivel háromszáz évvel ezelőtt e terület Lőcse város tulajdonát képezte. A riolit tufás nyirok talaj, a dűlők meredeksége (néhol 35%), valamint a kiváló mikroklíma garantálja a szőlőtermesztés biztos ökológiai hátterét.
Birtokunkon kizárólag a hagyományos Tokaj-Hegyaljai fajtákkal dolgozunk, termesztett szőlőfajtáink aránya a következő: furmint (51%), hárslevelű (23%), sárgamuskotály (12%), kövérszőlő (7%), zéta (7%).


2015-ben a 2011-es Lőcse Furmintra és a 2008-as 6 puttonyos Aszúra voltunk a legbüszkébbek.

Néhány fontos elismerés:

Béres Tokaji Furmint 2014
Wine & Spirit Magazine US, 90 pont

Béres Lőcse Furmint 2011
Bor és Piac magazin borteszt, 2015. november, legjobb furmint
Debreceni Borozó magazin, 2015. november, csúcsbor
Decanter World Wine Awards 2015, London, bronzérem
Nemzeti Borkiválóság Program Fehérborok Országkóstolója 2015, 4 csillagos borkiválóság
Tokaji Március 2016, legjobb furmint
Wine & Spirit Magazine US, 94 pont „best buy”

Béres Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008
Decanter World Wine Awards 2016, London, aranyérem

Béres Tokaji Aszú 5 puttonyos 2010
International Wine Challenge 2016, London, aranyérem
Hungarian Sweet Trophy 2016, International Trophy Winner

Béres Tokaji Aszú 6 puttonyos 2008
Nemzeti Borkiválóság Program Fehérborok Országkóstolója 2015, 4 csillagos borkiválóság
VinCe magazin legjobb édes bora 2015
Népszabadság Top 100 Legjobb Magyar Bor 2015, 6. helyezés


A tokaji gyógyító hatása
A tokaji borok gyógyító hatásáról a világban számos feljegyzés, kutatás, hiedelem létezik. Általános egészségjavító hatást tulajdonítanak a tokaji boroknak, emésztő- és idegrendszeri panaszok gyógyításában, vérszegénység megelőzésében fontos szerepük van. Javítja a fizikai ellenálló-képességet, csontképződés szempontjából kedvező a foszfortartalma miatt.
Elődeink sem tévedtek a bor – egészségre gyakorolt - jótékony hatását illetően (egyes borokat évszázadokon át gyógyszernek tartottak, a Magyar Gyógyszerkönyv még a XX. század második harmadában is külön passzust szentelt a tokaji szamorodninak és a tokaji aszúbornak). A tudományos vizsgálatok napjainkra igazolták, hogy a mértékletes borfogyasztás kedvező hatású lehet a 45 éven felüli férfiak és az 55 éven felüli nők számára a koszorúér-betegség kockázatának csökkentését illetően. Kulcsszó a mértékletesség: nőknek naponta 1 dl, férfiaknak naponta 2 dl fogyasztása ajánlható étkezésekhez kötve. Jó hír a fehér borokat kedvelőknek, hogy a magyar fehérborok is tartalmaznak egészségvédő hatású rezveratrolt. Ebben is élen jár "a királyok bora, a borok királya", a tokaji aszú, mint ahogy abban is, hogy antioxidáns státusza 2-3-szorosa a többi fehérborénak. Louis Pasteur (1822-1895) szerint: "a bor a legegészségesebb, leghigiénikusabb ital". E nagy tudós szavai ma sem hangzanak túlzásként.

Vendégeinket nagy szeretettel várjuk pincelátogatással egybekötött borkóstolónkra!
Betekintést nyerhetnek a borkészítés izgalmas folyamatába, a szőlő beérkezésétől a palackozásig, majd kóstolótermünkben megismertetjük Önökkel borainkat. Borkóstolónkon igény szerint 5, illetve 7 boros kóstolósoraink közül választhatnak. A borkóstoló mellé igény szerint étkezést biztosítunk, illetve kapcsolódó programok szervezésében is szívesen segítünk. Erdőbényei szaküzletünkben is készséggel várjuk az érdeklődőket.


Gyönyörű panorámájú birtokközpontunk tökéletes helyszíne lehet céges rendezvényeknek, csapatépítő tréningeknek, esküvőknek egyaránt.
Nyitva tartás: egész évben várjuk vendégeinket. Kérjük, hogy érkezésükről előre értesítsenek bennünket!

Róluk írtuk korábban