Véletlen cikk


 


Tokaj-Portius Pincészet

 

 
Alapadatok
 

 
Cím: Hercegkút 3958 Hercegkút, Gombos-hegyi pincesor
 
Telefon: 0036303039209 0036309675906
 
Nyitvatartás:

 

 

 

Borász: Hörcsik Richárd

 
Weboldal: http://www.tokaj-portius.hu/
 
Email: richard@tokaj-portius.hu
 
  
Részletes leírás
 
 

A DŰLŐTÚRA NEM TORTÚRA!

A kirándulás egyik legújabb, sokak számára különleges formája a dűlőtúra, amely során nemcsak a pince hűvösében ízlelgetjük a borokat, hanem közvetlen kapcsolatba kerülünk a természettel, hiszen így érezhetjük meg igazán a termőhely atmoszféráját is.


Pazar kilátás, finom falatok, izgalmas történetek miközben bebarangoljuk Sárospatak legszebb dűlőit, és
közben ízletes borokat kóstolunk...


Tokaj-Portius Pincészet
A Gombos-hegyi pincesoron épült 2006-ban a Portius Pince, mely külső és belső világában egyszerre ötvözi a modern és a hagyományos Tokaj-hegyaljai borvilág jellemzőit.
Különös atmoszféra lengi körül a pincét, melyet a birtok névadójának Robert Wojciech Portius XVII. századi lengyel borkereskedőnek köszönhet. Ezzel a névválasztással adózik a tulajdonos-borász a Tokaj-hegyaljai hagyományoknak és a történelmi lengyel-magyar barátságnak.


A pincészet 10 hektáron, kiemelkedő adottságú történelmi dűlőkben gazdálkodik. Az egykori Waldbott-birtok Kincsem dűlőjének hárslevelűjéből készülő elegáns, magas struktúrájú borok a borász legkedvesebbjei közé tartoznak. A vegetációs időszakban többszöri hajtás-és fürtválogatás folyik a sárospataki Megyer dűlőben és a Király-hegy lankáin is. Így az itt szüretelt furmint szőlőből készült borok is közkedveltek az idelátogató lengyel és magyar közönség körében. A vulkáni kőzetek változatosságának, a természet tiszteletének és gondos, szakértői borászmunkának eredményeként készülnek el a Portius Pincészet elegáns, izgalmas, markáns borai.

Hörcsik Richárd borász

Tokaj-Hegyalja olyan szellemi örökséget és feladatot adott az itt élő borászoknak, amelyet csak felelősséggel lehet végezni. Valamennyi szőlővel, borral foglalkozó embernek hivatása, hogy olyan borok kerüljenek ki a pincéikből, amelyet a világon mindenütt ugyanazon a néven ismernek: TOKAJ.


A Pincészet

Alapításának éve: 2006
Összes terület: 10 Ha
Dűlők: Kincsem-dűlő, Megyer-hegy, Király-hegy, Hosszú-hegy, Rudnok dűlő
Borok: Furmint, Hárslevelű, Sárga Muskotály, Sauvignon Blanc
Készített mennyiség: kb. 30.000 palack

Bormárkák és jellemzőik:
Sok kis részletben szüretelt szőlő, adott parcellán belül a tökéletes bogyóérettséget elkapva, bogyózva préselve, hordóban erjesztve szelektált élesztővel, hogy a borokban a dűlők és ne az élesztők változatossága domináljon. Használt és új fahordóban érlelt, kézzel palackozott borok.

-- 

Furmitage 2013, Tokaji Furmint birtokbor 

Alc: 14,8 % 
Fajta: 100 % furmint 
Dűlők: Megyer, Kincsem 
Érlelés: 60 % zempléni tölgyfahordó (batonage), 40 % acéltartály 

A 2013-ban készült birtokbor különlegessége, hogy a Sárospatak környéki dűlőkre jellemzően két eltérő típusú alapkőzettel bíró talajról készült, ahol az andezit és a riolit találkozása merész gyümölcsössége és feszes ásványossága lepi meg kóstolóit. 

 Díjak: Tokaj Borvidéki Borverseny 2015, Champion-díj, Vinagora 2015, Arany, Challenge International du Vin 2016: Arany, Bocuse d’Or díjas bor 

 

 

 Kincsem 2013, Tokaji Hárslevelű száraz bor

Alc: 14,5 % 
Fajta: 100 % hárslevelű 
Dűlő: Kincsem 
Érlelés: zempléni tölgyfahordó

Vidám, kedves bor mégis komoly test rejlik mögötte. Az akác és a méz krémes egyensúlya összecseng az intenzív ásványokkal és gyümölcsösséggel.

 Díjak: Tokaj Borvidéki Borverseny 2015, Arany, Vinagora 2015, Ezüst

 

 

 Tokaji Furmint 2014, OEM száraz fehér bor

 Alc: 14% 
Cukortartalom: 6,1 g/l 
Fajta: 100% Furmint 
Dűlők: Kincsem, Király-hegy 
Érlelés: 100% zempléni tölgyfahordó

Illatában és ízében is rendkívül gazdag, sokrétű bor, melyben megmutatkozik a fajtakarakter és az élénk mineralitás egyensúlya. A hűvösebb évjáratnak köszönhetően friss illatvilágában almás-körtés illatjegyek elegantizálnak. Izgalmas, könnyen iható bor.

 

 Tokaji Sárga Muskotály 2015, OEM félédes

Alc.: 12% 
Cukortartalom: 35 g/l 
Fajta: 100% Sárga Muskotály 
Dűlők: Rány, Csető, Őrzés (Tolcsva) 
Érlelés: 100% acéltartály

Energikus bodzaillatával elvarázsolja kóstolóit. Friss, üde, tükrös színe harmonizál gyümölcsös ízével.

 

 Andrea Selection késői szüret, 2013

Alc: 12% 
Cukortartalom: 120 g/l 
Fajta: 50% Furmint, 50% Hárslevelű 
Dűlők: Kincsem, Király-hegy 
Érlelés: 100% tölgyfahordó

Illatában több gyümölcs fedezhető fel, mégis a Botrytises illatjegyek dominalnak. Édes mézességét a savak szépen egyensúlyban tartják. Kifogyhatatlan energiájú, vidám bor.

 

 

 Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2013

Alc.: 12% 
Cukortartalom: 180 g/l 
Fajta: 100% Hárslevelű 
Dűlők: Kincsem 
Érlelés: 100% zempléni tölgyfahordó 2 év 

A cukor és a sav finom egyensúlya jelenik meg ebben az elegáns borban. Ízének komplexitását a sárgabarack, a birsalmasajt és az aszalt gyümölcsök aromája adja. A gondos szüretelés, a tölgyfahordós erjesztés, a türelem és a szeretet, ami igazán meghitté varázsolja ezt a hosszú ízlecsengésű bort.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Róluk írtuk korábban