Véletlen cikk


 


Tokaj Classic Borászati KFT.

 

 
Alapadatok
 

 
Cím: Mád 3909 Mád Rákóczi u. 45.
 
Telefon: 06203234467
 
Nyitvatartás:

 

 
Weboldal: http://tokaj-classic.com/
 
Email: gimaad@gmail.com
 
  
Részletes leírás
 
 

1994 forduló pont volt a három a világ sok országában koncertáló klasszikus zenész életében, mikor is Mádon járva és kóstolva az „új“ aszúkat elhatározták hogy ők is részei akarnak lenni a tokaji aszú újjáéledésének.A település föutcáján, Mád közepén megvásároltak egy „úri“ épületet mit az évek során gondosan átalakitottak egy pincészetté. A ház alatti légkondicionált pincében készitik és érlelik a száraz, valamint a késöi szüretelesü borokat. Az aszú borok érlelése a katolikus templom melletti több évszázados pincerendszer egyik ágában történik, ami alakalmas kb 200hl bor befogadására.

Az évek során megvásárolt 7 ha mind Mád határában van, elsösorban az 1772-ben mint „Grand Cru“-ként klasszifikált Betsek és Királydülöben. A szölök kb 30-40 évesek, 60%-ban furmint, 20% hárslevelü. Új telepitésként kövérszölö és zéta is lett ültetve. A Juharosdülöben csak új telepitésü sárgamuskotály van.


A borok egyéniségét alapvetöen meghatározza a Betsek és Király terroárja. Ami a világ legkompleksszabb termötalajai közé tartozik. A vulkánikus és utóvulkánikus folyamatok eredményeképpen a talaj rendkivül gazdag és sokrétü riolit-tufa, zeolit, kaolin stb, valamint nyomelemekben. A talaj a nedvességet jól tudja konzerválni. Ezek, a máshol nem elöforduló ásványi anyagok adják meg az ott termek szölök szinte acélos savasságát, ami az édesborok egyik legfontosabb eleme.A pincészet az elmúlt 20 évben számos országba exportálja borait, az EU országoktól kezdve Braziliáig.
A termelés súlypontja eddig az édes borokon volt, de az utobbi néhány esztendöben a szárazborokkal is bövült a borkinálat.


 

Róluk írtuk korábban